viernes, 16 de enero de 2015

Reflexió sobre les preguntes inicials

1.      ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.

El progrés en el coneixement tecnològic i científic actualment són unes de les bases importants en el que es pot sustentar el progrés econòmic i social, però encara aquest progrés en el coneixement tecnològic i científic sigui una de les bases en l’actualitat permetin el progrès econòmic i social no es determinant, i molt menys garanteix aquest progrès.

Ara continuo pensant de forma similar, el progrés tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social, però el progrés econòmic i social també determina i garanteix el progrés tecnològic i científic. Es a dir tot esta molt estretament unit i són conceptes que han d'anar obligatòriament junts, ja que es relacionen entre ells contínuament.


2.      ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

La fomentació científica és una de les garanties de neutralitat ideològica, però s’ha de considerar altres, ja que la ciencia va evolucionant i alguns coneixements que es donaven com a vertaders amb el temps s’ha demostrat que estaven equivocats o simplement mal plantejats.

Actualment penso que la fonamentació científica ajuda a les tecnologies, però no pot garantir la seva neutralitat per si sola, ja que també influeix el context social i econòmic. Així la resposta es semblant a la pregunta anterior, la relació entre els quatre conceptes seran els que puguin garantir o no la neutralitat dels altres.


3.      Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

No em puc mostrar molt d’acord amb aquesta expressió, perquè sempre he considerat i defensat tant en un sentit com l’altre, que per a aconseguir un al procès d’ensenyament-aprenentatge complet s’ha d’utilitzar els diferents requisits que estan a prop dels nostres alumnes, es a dir, en de suministrar eines als alumnes, per a que desprès ells a la seva vida quotidiana puguin emplear les que millor s’ha dapten a les seves necessitats.

No considero que ha de ser un requisit indispensable actualment tenir present les TIC abans, durant i després. Crec que han de ser mediadores en els processos d'aprenentatge, ja que l'alumnat ha de saber buscar la informació amb les TIC, perquè estem dins de l'era tecnològica, però també ha de saber que hi ha més formes de trobar informació, com per exemple la comunicació directa entre persones o buscar informació a llibres, mapes, plànols, etc.


4.      ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

Principalment la causa que està produint tots aquest canvis en els darrers anys és la velocitat a la que es pot compartir la informació i que aquesta informació cada vegada arriba més ràpid a totes les parts. Per la qual cosa es pot estudiar i analitzar la informació i extraure moltes més idees.

Possiblement, aquesta es la idea que menys he canviat de totes, continuo pensant que la velocitat que disposen la informació es la causant del profunds canvis que patint, però afegiria que aquest canvis no serien possibles sense la acceptació social, econòmic i científic i tecnològic.


5.      Defineix en una frase la Tecnologia Edicatova. Digues quin és el seu objecte d’estudi.

Supose que es volia dir Tecnologia Educativa. Per tant, diria que són totes les eines i productes que es poden obtenir d’aquestes eines en benefici de l’educació.


6.      Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.

Transmetre informació pot ser quan el producte ja esta creat arriba al seu destinari i s’està produint una transmissió, per exemple el profesor quan fa una explicació a la classe. Per altra banda, la construcció del coneixement és quan la persona que reb la informació es capaç d’entendre-la i fer-la seva, en aquest moment es quan es construeix el coneixement.

Bueno!! Suposo que la meva opinió ara és diferent, la construcció del coneixement es fa des de la pròpia persona, es a dir per a construir coneixement hem de sentir la necessitat d'aprendre (aprenentatge significatiu) i per tant nosaltres podrem rebre informació, però també es fa mitjançant el descobriment. Per altra banda, el coneixement no es pot transmetre sense una predisposició i capacitats per part de la persona que el rebrà. La transmissió pot ser oral o escrita.

7.      Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Estic d’acord amb aquesta expressió, perquè considere que les persones no vivim aïllades dels diferents contextos, i per tant, quan la persona coneix el seu context el pot utilitzar per a explicar-lo i donar sentit a les idees dels altres.

El context és una part del coneixement, perquè totes les persones són éssers socials i per tant forma part, però en la societat actual i amb les TIC, els contexts van augmentant, ja que totes les persones poden accedir a qualsevol informació en qualsevol part del món.

8.      ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

La veritat que mai m’he plantejat canviar l’entorn de la UOC, ja que em sembla molt còmode com està configurat. Les úniques coses que modifique són els colors de les assignatures, ja que visualment em permet veure al calendari les dades importants i als missatges de resposta que isca el meu nom.

Ara si que canviaria més coses per a facilitar la comunicació, ara bé, no si si els canvis que faria personalment resultassin més còmodes per als meus companys, ja que cada persona tindrà unes preferències alhora d'organitzar-se. 

10.      Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __8____
afegiria sobretot per l'alumnat, sense aquesta matisació la meva resposta seria un 3
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __9____, inclús ara posaria un 10
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ____10____ Igual!!
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __1___
La tecnologia no es basa únicament en la ciència, sinó en  les relacions que té amb la ciència, societat i econòmic, però a la mateixa vegada la tecnologia també afecta als altres. Per tant, aquesta pregunta és difícil de donar un valor. ???
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __5___
He de dir que en aquesta assignatura i algunes altres si, i tant!!!!!! però en altres no, per aquesta raó mantindré el 5, que quedi clar que no era aquesta la reflexió del 5 anterior
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __2___
Si estan ben enfocats es una gran forma d'aprendre de les idees dels companys, crec que faria falta conèixer des del començament i que s'apliques en totes les assignatures el model Toulmin
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ____6___
No hauria de ser així, més que dominar les tècniques crec que s'ha de saber els perquès, no hem de crear autòmats, sinó persones reflexibles
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __5____
I tant!!!!! ja ho he dit a la qüestió DU2
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: _____6___
No, son mediadores, per tant no es poden considerar necessaries
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ___6_____ i el científic i educatiu i... tot esta relacionat i no poden parlar de conceptes tancats

No hay comentarios:

Publicar un comentario